De menuborden van je restaurant zijn één van je belangrijkste verkooptools. Het is één van de laatste touchpoints waar jouw gast mee in aanraking komt voordat hij of zij bestelt en één van de visuele uitdragers van de bedrijfsidentiteit. Gasten kijken gemiddeld zo’n 109 seconden naar een menubord en beslissen binnen deze krappe 2 minuten wat zij gaan bestellen. Wil je maximaal resultaat halen uit je menuborden? In deze blog geven we je 5 tips hoe jij optimaal psychologie op je menuborden kunt toepassen.
Tip 1: plaats de belangrijkste producten op plekken waar gasten het langst naar kijken
In de ideale situatie verkoop je het meeste van jouw unieke producten of de producten waar de meeste marge op zit. Je kunt je onderscheiden door deze producten op de power positions te zetten. Dit zijn de plekken op een menubord waar gasten het langste naar kijken.
De gemiddelde gast bekijkt een menukaart op een bepaalde manier. Men begint midden op het menu met kijken. Vervolgens gaan de ogen naar rechtsboven en vandaaruit verschuiven ze naar de linkerbovenhoek. Na de bovenhoeken zakken de ogen richting de linkerbenedenhoek. Hierna gaan de ogen weer richting de rechterbovenhoek, waarbij de ogen weer langs het midden komen. Vervolgens zakken de ogen naar de rechterbenedenhoek, waarna ze weer eindigen in het midden.
Dit betekent dus dat de ogen het vaakst langs het midden en de rechterbovenhoek komen. Het midden en de rechterbovenhoek worden daarom ook wel de power positions genoemd. Wil je jouw gast overtuigen een specifieke bestelling te plaatsen? Probeer dan eens die producten in het midden en de rechterbovenhoek te plaatsen. Gegarandeerd dat gasten sneller overtuigd raken dit te bestellen!

Tip 2: vermijd het gebruik van eurotekens
Je kunt op verschillende manieren je prijzen onder de aandacht brengen. Zo kun je ervoor kiezen een euroteken neer te zetten, het woord euro uitgeschreven achter je prijs te zetten of simpelweg 4,- neer te zetten. Onderzoek laat zien dat gasten over het algemeen minder geld uitgeven als er eurotekens worden vermeld op een menubord. Dit komt doordat gasten na het zien van een euroteken betaalpijn voelen. De aanwezigheid van een euroteken activeert in het brein hetzelfde gevoel als wanneer iemand geknepen wordt. Door het weglaten van het euroteken zullen gasten hun keuze minder laten beïnvloeden door de prijs en meer besteden. Het zou jammer zijn als jouw gast de goedkoopste optie kiest puur doordat jij een euroteken op je menuborden hebt neergezet.
Tip 3: plaats producten van hoge naar lage prijs
Naast het gebruik van de power positions en het vermijden van eurotekens is de derde tip om de items op een menubord van hoge naar lage prijs weer te geven. De gemiddelde gast onthoudt de eerste en laatste items en bijbehorende prijzen op een menu, waardoor deze sneller worden besteld dan de producten in het midden van het menu. Daarnaast dient de eerste prijs op een menu als ankerpunt. Dit heeft te maken met het feit dat mensen risicomijdend zijn.
Als de eerste optie de laagste prijs heeft, dan wordt iedere duurdere optie daarna gezien als verlies van geld. Wordt de duurdere optie als eerste neergezet dan wordt deze verankerd en als het normaal gezien. Gasten zullen de nakomende goedkopere opties zien als verlies van geld. De volgorde waarop producten op een menu neergezet worden is dus van groot belang voor de keuze die gasten maken.
Tip 4: gebruik ronde prijzen voor de verkoop van bijproducten
Wist je dat mensen sneller impulsaankopen doen als de prijzen ronde getallen zijn? Stel je wilt bij een menu nog extra drinken verkopen, dan zou je hier idealiter ronde prijzen voor kunnen gebruiken. Bijproducten zijn namelijk een typisch voorbeeld van aankopen die worden gestuurd door ons impuls. Impulsaankopen worden op hun beurt weer gestuurd vanuit onze emoties. Uit onderzoek blijkt dat bij een aankoop die gebaseerd is op emotie ronde prijzen beter werken, omdat deze makkelijker te verwerken zijn voor het brein en ons daardoor een positief gevoel geven.
Tip 5: gebruik bijvoeglijk naamwoorden in je productbeschrijving
Mijn laatste tip is om bijvoeglijk naamwoorden te gebruiken als jij je product wilt beschrijven. In plaats van enkel de ingrediënten op te sommen, kun je er ook voor kiezen deze te omschrijven als ‘knapperige sla, duurzaam vlees en heerlijk verse tomaatjes’. Deze woorden hebben een positief effect op de overtuigingskracht van jouw omschrijving en zorgen ervoor dat jouw omzet toeneemt.
Is jouw restaurant een formeel restaurant? In dat geval werkt het juist goed om te kiezen voor bijvoeglijk naamwoorden die informatief zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld woorden gebruiken die de herkomst van een product weergeven, zoals MRIJ-runderen. Werk jij bij een fastfood restaurant? Dan kun je informatieve termen beter vermijden. In dit geval werken evaluatieve termen beter, zoals duurzaam, lokaal en knapperig beter.
Ga je met ons de uitdaging aan?
In de praktijk zien wij vaak dat deze psychologische beïnvloedingstechnieken niet worden toegepast. Wij willen jou daarom uitnodigen deze uitdaging samen met ons aan te gaan en nog meer verdieping te geven aan jouw menuborden.
Wij denken graag met jou mee voor een goede implementatie van de juiste beïnvloedingstechnieken. Wil je met ons sparren over de mogelijkheden voor jou? Neem dan vrijblijvend contact op met het Communiq team en we helpen je verder.

Geschreven door Lara Pap
Junior Marketing Consultant