Het is tegenwoordig helemaal hot and happening: storytelling. Het is dan ook één van de meest populaire termen binnen contentmarketing. Tik ‘storytelling’ in op Google en je krijgt binnen een halve seconde 113 miljoen zoekresultaten. Maar waarom is storytelling zo populair? Omdat het een krachtige manier is om mensen te beïnvloeden. In dit artikel vertel ik jou wat storytelling is, welke onderdelen een goed verhaal moet bevatten en welke effecten ze hebben op de ontvanger.
Wat is storytelling?

Storytelling, ook wel narratieve communicatie, komt neer op het vertellen van verhalen aan jouw klant. Bedrijven gebruiken storytelling om merken te versterken en betrokkenheid te creëren. Storytelling is bedoeld om een emotionele reactie teweeg te brengen d.m.v. een authentieke en persoonlijke insteek. Door jouw boodschap te verpakken in een verhaal zorg je dat de lezer zich hierin kan herkennen en zich met jouw bedrijf/merk identificeert.

5 onderdelen van een goed verhaal

Vanwege de kracht van een goed verhaal is storytelling een belangrijke content strategie geworden voor veel bedrijven. Maar hoe doe je dit? Hierbij geef ik je een aantal tips die niet mogen ontbreken als jij storytelling wilt toepassen:

  1. Het verhaal bestaat uit acties en gebeurtenissen.
  2. Er zijn één of meerdere hoofdpersonen die toewerken naar een hoogtepunt en oplossing.
  3. Het verhaal is in ik-vorm geschreven: dit werkt sterker dan hij/zij-verhalen doordat de ontvanger door ik-verhalen sneller mee-ervaart en mee-leert.
  4. Het bevat directe citaten van de hoofdpersonage(s): dit werkt effectiever dan een geparafraseerde uitspraak.
  5. In het verhaal vinden tijdswisselingen plaats: er wordt geschakeld tussen het hier-en-nu en het heden en verleden.
  6. Er vindt mentale stimulatie plaats: een verhaal moet dusdanig levendig verteld worden dat mensen het zich goed kunnen voorstellen. Hoe specifieker je bent, hoe beter.
De effectiviteit van storytelling

Storytelling is vooral effectief wanneer je zorgt voor narratieve transportatie: waarbij de ontvanger zich verliest in het verhaal. Zij zullen zich identificeren met de hoofdpersoon in het verhaal en maken een levendige voorstelling van de gebeurtenissen, waardoor de realiteit even wordt vergeten. Eenmaal terug in de werkelijkheid is de ontvanger onbewust positief beïnvloedt in hun houding tegenover jouw merk: ze raken overtuigt, krijgen meer empathie tegenover je merk en zullen jouw merkverhaal makkelijker onthouden en navertellen.

Succesvolle storytelling

Een succesvol voorbeeld van storytelling is van het merk Herschel. Herschel verkoopt haar rugzakken via verhalen door ons mee te nemen op reis. We gaan mee op spannende hiketochten, door de mooiste bergketens en langs schitterende meren. Nog voordat we een rugzak hebben gekocht, zijn we al een beleving rijker. Doordat Herschel een personage gebruikt dat aansluit bij hun doelgroep, namelijk de avontuurlijke reiziger, zorgen zij voor identificatie bij de ontvanger. De ontvanger wordt vervolgens meegenomen in het verhaal die bewondering opwekt, maar ook in de uitdagingen die de avontuurlijke reiziger tijdens zijn reis tegenkomt. De voldoening die de hoofdpersoon heeft als de uitdaging overwonnen is, geeft ons als ontvanger ook een kick. We leven mee met de hoofdpersoon en herkennen onszelf in hem of haar. Voordat we het doorhebben associëren we deze positieve emoties met het merk Herschel, waardoor we sneller geneigd zijn een rugzak van het merk te kopen.


Jouw merkverhaal krachtig communiceren

Storytelling is dus niet alleen maar een leuke manier om jouw merkverhaal te vertellen, maar brengt dus positieve effecten om jouw klant te beïnvloeden met zich mee. Wil jij jouw merkverhaal krachtig en effectief communiceren naar je klant? De consultants van Communiq denken graag mee met het uitdenken en communiceren van jouw merkverhaal.

NEEM CONTACT OP

Geschreven door Lara Pap
Junior Marketing Consultant

Neem persoonlijk contact met mij op!