Een sterke wervingsstrategie: lok(aal) nieuw personeel

Tijdens de pandemie zijn we er niet aan ontkomen: er bestaat een groot tekort aan personeel. En tegelijkertijd een lastige opgave voor jouw vestiging, want hoe kom je aan nieuw personeel? De arbeidsmarkt trekt weer aan en staan er duizenden vacatures open. Een groot voordeel voor werkzoekenden, want er is voldoende keuze. Met voldoende keuze bedoelen we circa 3 vacatures per werkzoekende. Maar, voor de werkgevers is de ruime keuze aan vacatures een lastige opgave. Denk bijvoorbeeld aan het horecapersoneel dat vanaf het begin van de pandemie elders is gaan werken en voor hetzelfde salaris niet meer terugkomt. Veel bedrijven hebben daarom een personeelstekort en zetten unieke wervingscampagnes in om nieuwe werknemers te werven.

Wervingsstrategie: van corporate naar lokaal
Ook voor franchise ondernemers is een overall wervingsstrategie bij de zoektocht naar nieuw personeel van belang. Communiq begrijpt zowel de wensen vanuit hoofdkantoor en vanuit de lokale franchise ondernemer en denkt mee in een overall wervingsstrategie, van corporate stijl tot op lokaal niveau. Wanneer er een wervings vraagstuk speelt, wordt er specifiek per locatie gekeken wat de behoeften zijn. Communiq zoomt vervolgens in op de locatie en de regio om zo de doelgroep te bepalen. Daarnaast onderzoeken we de huidige personele situatie en worden vragen beantwoord zoals: 

“Waarom blijft het aantal sollicitanten achter?’’ 
“En wat voor soort mensen zijn we naar op zoek?’’

De antwoorden op deze vragen geeft ons interessante informatie die we kunnen gebruiken in de wervingscampagne en waardoor we ons kunnen richten op de juiste kwaliteiten per locatie. Al deze aspecten brengen wij samen in een mix om samen met de klant een lokale strategie te bedenken en hier met campagnes op in te spelen. Onze campagnes bevatten altijd een totaalpakket. We kijken naar de juiste toepassingen voor online en offline materialen binnen de locatie en verspreiding naar buiten toe. We houden van structuur. Communiq werkt met kwartaal plannen, zodat we de wervingsstrategie volgens een vaste structuur en vooropgesteld plan vorm kunnen geven. Daarnaast kunnen we bijsturen op de behoeftes en de budgetten monitoren. Op deze manier spelen we in op bijzondere momenten binnen de campagne en blijf je als franchisevestiging actief en zichtbaar voor de doelgroep.

Lokaal sterk, met een goudgeel randje
Communiq werkt als local store marketing bureau voor de franchisenemers van verschillende McDonald’s restaurants. Zo helpen wij bij uitdagingen rondom crew en ontwikkelen wij sterke wervingscampagnes voor meerdere restaurants. Hoe ziet een lokale en op maat gemaakte wervingscampagne in elkaar? Om een idee te geven hoe onze wervingscampagnes er uit zien, lichten wij een voorbeeld toe van een wervingscampagne voor een lokale McDonald’s vestiging. Het doel van deze wervingscampagne was het vinden van nieuwe crewleden voor deze McDonald’s. Om zoveel mogelijk werkzoekenden op de juiste manier aan te spreken heeft Communiq gebruik gemaakt van advertenties op social media gebaseerd op de lokale elementen en de doelgroep van deze vestiging. Bij social media is de uitdaging om de advertenties niet enkel te richten op de doelgroep die binnen een straal van 15 km binnen de vestiging valt, maar de relevante doelgroepen voor deze locatie te selecteren. Denk daarbij aan doelgroepen zoals gezinnen die kunnen flexwerken of het inspelen op jongeren die willen doorgroeien binnen McDonald’s tot manager. Als aanvulling op social ads werd ook Youtube geactiveerd. Met dit medium is er ook voor individuele locaties de mogelijkheid om op kleinere schaal een online wervingsboodschap te verspreiden, die specifiek gericht is op de samengestelde doelgroep.

Gericht op de juiste doelgroep
Bij het ontwerp van dit beeldmateriaal hebben we gebruik gemaakt van een afbeelding van een jongere persoon, om de jongere doelgroep voor deze vestiging aan te spreken. Voor deze doelgroep spelen de teksten in op zaken die jongeren triggeren zoals ‘gezellig’, ‘leerzaam’ en ‘goed te combineren met studie’. 

Kijken we vervolgens naar de oudere doelgroep dan ligt de focus meer op ‘combineren met je gezin’ en ‘carrière maken’. Door deze termen en interesses van de doelgroep te verwerken in de advertentie spreek je de juiste doelgroep aan en vergroot je de kans op geschikte kandidaten.

Bestel, neem plaats en kom bij ons werken!
Tot slot moet je in de fysieke wereld ook kijken hoe de locatie een wervingsboodschap creatief overbrengt. Binnen deze wervingscampagne hebben we, naast de inzet van online kanalen, een ‘’sollicitafel’’ voor deze McDonald’s vestiging ontworpen. 

De sollicitafel is een creatieve manier om nieuwe crewleden te werven in het McDonald’s restaurant. Bestel een burger en een milkshake, ga zitten aan de sollicitafel en solliciteer via de QR-code op tafel. Makkelijk, opvallend en snel!

Een unieke en effectieve wervingscampagne voor jouw vestiging? 
Voor diverse franchise organisaties ondersteunen we bij de werving van nieuw personeel, maar ook bij de werving van nieuwe franchisenemers. Daarnaast gaat onze dienstverlening verder dan alleen een overall wervingsstrategie. Ook behoud van personeel vinden wij een belangrijk onderdeel. Daarom denken wij ook mee over een stuk goed personeelsbeleid, onboarding en bedankjes voor het personeel. 

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? We horen graag van je!

Meer weten?

Binnenkort worden onze diensten meer uitgelicht, maar ben je nu al nieuwsgierig? Neem dan contact met ons op.👇🏼

NEEM CONTACT OP

Geschreven door Tim
Accountmanager