Misschien heb je de term user experience (of de afkorting UX) wel eens voorbij zien komen. In de meeste gevallen slaat deze term op de gebruikerservaring van een website of applicatie.

Er wordt wel eens gedacht dat een mooi uitziende website of app voldoende is voor een optimale user experience, maar niets is minder waar. Een dure designbank betekent bijvoorbeeld niet dat deze ook lekker zit. Om de gebruiker van je app of bezoeker van je website een optimale ervaring te geven komt er heel wat meer bij kijken dan enkel het maken van een mooi design.

User experience vs. user interface

Bovenstaande termen worden vaak samen gebruikt, en soms zelfs door elkaar gehaald. User interface (afgekort UI) gaat over wat de gebruiker ziet op zijn of haar beeldscherm. Kortom, het design. De UI gaat nauw samen met de UX maar is niet helemaal hetzelfde. Eerder gaf ik al het voorbeeld van een dure designbank. De uitstraling van de bank is dan de UI, hoe die zit is de UX. Er zijn nog talloze voorbeelden te noemen. Een mooie dure sportauto betekent niet dat deze ook lekker rijdt; een prachtig opgemaakt gerecht betekent niet dat deze lekker smaakt; een mooie vrouw betekent niet dat… Achja, het principe is nu wel duidelijk. Dit gaat ook op voor websites, apps en andere digitale interfaces waar mensen gebruik van maken. Het is dus van belang dat hier goed over nagedacht worden. Een goede user experience betekent een positieve ervaring (met je merk of product), dus meer gebruikers/bezoekers, dus meer conversie.

Websites en user experience

Wat ik als designer altijd in m’n achterhoofd houd tijdens het ontwerpen van een website van een klant, is dat de bezoeker meer tijd besteed op andere websites dan op de website van de klant zelf (Jakob’s Law). Dit klinkt heel pessimistisch, maar tegenwoordig bewegen we ons steeds meer online en bezoeken we vele websites en gebruiken we vele apps. Het is ook zo dat mensen online een korte aandachtspanne hebben, en ze snel weer van je website vertrokken zijn als de ervaring niet is waar ze op gehoopt hadden. Bezoekers verlaten een website al na 10 tot 20 seconden is uit onderzoek gebleken. Dit kan meerdere oorzaken hebben: men kan niet snel genoeg de informatie vinden die ze zoeken, ze krijgen foutmeldingen of de website is erg traag. Of nog erger, ze vinden de website ronduit lelijk (mijn ergste nachtmerrie)!

Jakob’s Law: Gebruikers brengen het grootste deel van hun tijd op andere sites door. Ze verwachten daarom dat jouw site op dezelfde manier werkt als alle andere sites die ze al kennen.

Bewust en onbewust

Stel, je komt op een website terecht waar ze de heerlijkste recepten beloven. Je scrolt met een knorrende maag door het overzicht van de honderden recepten, en ziet al snel het perfecte gerecht verschijnen: Lasagne! Vol enthousiasme klik je op het recept in de hoop je maag eens lekker te vullen met dit goddelijke, kaas overgoten gerecht, met een heerlijk frisse droge witte wijn on the side. Maar wat zie je nu, een 404 pagina? ‘Pagina niet gevonden’? Je complete Italian night fantasy valt in duigen. Dan maar New York Pizza (verkopen ook lasagna, prima te doen). Dit is een duidelijk voorbeeld van een bewust slechte user experience. Geheel onverwachts kom je voor een error te staan, en verrassingen op een website worden 9 van de 10 keer niet positief ontvangen.

Naast deze bewuste slechte ervaring zijn er een hoop elementen die de user experience kunnen maken of breken. Vaak zijn dit designkeuzes die zijn gemaakt die jij als bezoeker niet direct opmerkt, maar die wel meehelpen aan een positieve user experience. Denk aan de kleur van een knop, de grootte van de tekst of de mogelijkheid om in te zoomen op een foto van een product in een webshop. Hier zijn enorm veel onderzoeken naar gedaan die weer gebruikt kunnen worden tijdens het ontwerpen van een website.

Hoe teksten kunnen bijdragen aan een positieve user experience

De meeste bezoekers van je website zullen niet alle teksten lezen; ze scannen de pagina opzoek naar datgeen wat interessant is. Maar wat nou als er midden in de tekst een belangrijk stukje informatie staat wat je mee wilt geven aan de bezoeker? Helaas, dat wordt door de meeste bezoekers niet gelezen. Kun je daar dan niks aan doen? Jazeker wel. Maak de teksten beter scanbaar. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld de teksten opsplitst in meerdere blokken, inclusief een subtitel. Wat ook helpt is om belangrijke woorden dikgedrukt te maken.

Als mensen een pagina scannen zullen ze voornamelijk titels, dikgedrukte woorden en (delen van) opsommingen lezen. Op basis hiervan zal men bepalen wat interessant is om verder te lezen en wat niet. Dit is een fout die ik vaak terug zie. Men wil te veel tekst op een website kwijt, waardoor het z’n doel voorbij gaat. Doordat er zoveel tekst staat zal dit eerder bezoekers afschrikken dan aantrekken, waardoor je juist minder overbrengt dan dat je zou overbrengen met minder tekst. Een averechtse werking dus. Deze stelling zou je overigens ook kunnen toepassen op drukwerk. Denk goed na over de kern van de boodschap, wat wil je nou echt vertellen, en hoe kun je dit zo duidelijk mogelijk vertellen? Verder lezen over dit onderwerp? Zie dit onderzoek uit 1997. De onderzoeksresultaten zijn hedendaags nog steeds van toepassing.

Zo moet het dus niet…

Er staat veel tekst, en er wordt geen gebruik gemaakt van subtitels om de tekst op te delen. Zo is het moeilijker voor de bezoeker om de hen interessante info uit de halen (klik op de foto om te vergroten).

Goed bezig!

Behapbare hoeveelheid tekst, gebruik van subtitels, opsommingen en vetgedrukte woorden.­ Hierdoor zijn de teksten makkelijk scanbaar en zal de belangrijkste info beter overkomen (klik op de foto om te vergroten).


Kan jouw website ook wel een user experience boost gebruiken?

Ik hoop dat je een stukje wijzer bent geworden over het belang van user experience. Wil je weten wat wij kunnen betekenen voor de user experience van jouw website? Laat het ons weten!

NEEM CONTACT OP

Geschreven door Fabian
UX/UI designer