Eerder heb je een artikel kunnen lezen over het onbewust beïnvloeden van je klant door middel van nudging, maar er zijn veel meer manieren om persuasieve voordelen te behalen. Eén daarvan is tweezijdig adverteren. In veel content wordt alleen aandacht besteed aan de voordelen die komen kijken bij het afnemen van een product of dienst. Jouw klant, en jijzelf waarschijnlijk ook, kunnen daarentegen wel degelijk argumenten bedenken om jouw product of dienst juist niet af te nemen. Kies je er dan voor om alleen argumenten te benoemen die jouw product of dienst ondersteunen? Of ga je ook tegenargumenten meenemen in je communicatie? In dit blog nemen wij jou mee in het succes van tweezijdig adverteren.
Eenzijdige versus tweezijdige argumenten

Er zijn verschillende redenen om eenzijdige argumenten, de voordelen, te benoemen in je communicatie. Allereerst is het logisch dat je jouw product of dienst in het juiste daglicht op de markt wilt positioneren. Daarnaast is de kans groot dat je alleen de informatie wilt presenteren die in jouw voordeel werkt, zodat jouw klant niet voor de concurrent kiest. Ook willen marketeers veelal beknopt en duidelijk te werk gaan, zodat je klant in één oogopslag ziet wat jij te bieden hebt.

Dit zijn sterke redenen om je te focussen om de voordelen. Het presenteren van tegenargumenten mét weerlegging aan je klant vergroot echter juist de overtuigingskracht, geloofwaardigheid en betrouwbaarheid tegenover je product/dienst en merk. Door bijvoorbeeld voordelen van jouw concurrent te weerleggen, kom jij betrouwbaarder over op je klant en zullen zij eerder geneigd zijn voor jouw product of dienst te kiezen.

Wanneer gebruik je tegenargumenten?

Om succesvol tegenargumenten te gebruiken, is het van belang onderscheid te maken in het soort product of dienst dat je verkoopt. Als jouw doelgroep argumentkwaliteit erg belangrijk vindt en een goede afweging maakt voordat zij iets afnemen, is het gebruik van tegenargumenten zeer effectief. Werk jij bijvoorbeeld in de verzekeringsbranche, meubelbranche of business-to-business markt? Dan kunnen tegenargumenten erg overtuigend werken.
Je kunt twee verschillende manieren toepassen. De eerste houdt in dat je de tegenargumenten simpelweg opnoemt. De tweede gaat verder dan de eerste manier, omdat je hierbij ook de tegenargumenten weerlegd. Stel jij werkt in de business-to-business waarbij je met lange termijn doelen werkt en je wilt jouw dienst verkopen. In het eerste geval benoem je enkel de tegenargumenten en zeg je dat het even kan duren voordat je klant resultaat kan verwachten. In het tweede geval weerleg je dit door bijvoorbeeld te zeggen: Onze dienst levert niet ‘direct’ resultaat op, maar uiteindelijk wel een stuk meer rendement.

Bij reclameboodschappen verwachten mensen geen tegenargumenten en het opnemen en weerleggen daarvan vergroot dan ook de geloofwaardigheid én overtuigingskracht. Wil jij met jouw bedrijf laten zien dat je maatschappelijk betrokken bent? Dan is de geloofwaardigheid en overtuigingskracht van tegenargumenten nóg sterker dan bij reclameboodschappen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met argumenten als ‘Misschien niet de goedkoopste voor je portemonnee, maar wel een duurzame bijdrage dankzij jou’.

Hoe doe je dit dan?

Allereerst is het van belang om goed inzichtelijk te krijgen wat de tegenargumenten van jouw doelgroep kunnen zijn. Dit kun je doen door een enquête uit te sturen of je personeel op de werkvloer te vragen naar wat zij horen van klanten. Vervolgens is het belangrijk na te denken over een sterke weerlegging. Doordat de kwaliteit van argumenten zo belangrijk is bij de doelgroep, zullen de positieve effecten alleen optreden als je daadwerkelijk met sterke argumenten weerlegd.

 

Een goed voorbeeld van een merk dat tegenargumenten sterk weerlegd is Heinz. Naast de plastic verpakking waarin hun tomatenketchup wordt verkocht, verkoopt het bedrijf ook ketchup in glazen verpakkingen. Waarom? Vanuit de doelgroep kwam er een opmerking dat de ketchup heel moeilijk en langzaam uit deze glazen fles komt. Heinz heeft ervoor gekozen een campagne te lanceren, waarin zij dit tegenargument weerleggen. In de campagne werd dan ook het volgende gecommuniceerd ‘Still the slowest ketchup in town’, waarin werd gecommuniceerd dat de ketchup dan wel sloom is, maar wel dik en rijk van smaak.


Investeren in de toekomst

Wil jij ook succesvol tegenargumenten gebruiken in je communicatie voor een sterkere branding of concurrentievoordeel? Wij denken graag met jou mee over een goede implementatie van tegenargumenten. Wil je graag sparren over de mogelijkheden? Laat je verrassen en neem contact met ons op.

NEEM CONTACT OP

Geschreven door Lara Pap
Junior Marketing Consultant

Neem persoonlijk contact met mij op!