Winkelen via Social Media – Social Commerce – wordt door steeds meer social kanalen aangeboden. Is het de nieuwe hype waar je aan mee moet doen? Zo ja, welke mogelijkheden zijn er dan? Je leest het in deze blog.  
De opkomst van social commerce

Door de Coronacrisis shoppen we meer online dan ooit. Eén op de drie consumenten kocht tijdens de crisis niet alleen vaker, maar ook meer producten per bestelling. Naar verwachting is dit een stijgende lijn die alleen maar zal toenemen tot zelfs 31,4% van de totale markt in 2027. Natuurlijk spelen giganten als Facebook, Instagram en Pinterest hier al een tijdje op in. Nederland loopt wat achter ten opzichte van de Amerikaanse markt, maar aangezien social commerce daar wordt benoemd als ‘the next best thing’, is het NU tijd om ermee aan de slag te gaan!

Voor wie is het interessant?

Vooral voor B2C is social commerce een enorme kans. Je kunt ervoor zorgen dat een klant van ‘inspiratie opdoen’ gelijk overgaat naar de aankoop en het product. Je bestelt en betaalt zonder de app te verlaten, waardoor de drempel om een (online) winkel te bezoeken wordt weggehaald en de customer journey ineens een stap korter wordt. Daarnaast geeft social media verkopers de mogelijkheid zich te branden aan de hand van getargete advertenties, persoonlijke communicatieboodschappen, het inzetten van influencers en een eigen tone-of-voice van je klantenservice medewerkers.

Facebook en Instagram shops

Begin 2020 werd Facebook Shops gelanceerd in Amerika. Hierbij werden verschillende winkelfuncties samengevat op één plek. De belangrijkste hiervan zijn Facebook Marketplace en Instagram Shopping. De Facebook en Instagram Shops fungeren als online webwinkels binnen het platform. Je kunt je producten gemakkelijk koppelen door het inladen van een catalogus of direct via de website van shopping partners zoals Shopify. Je tagt je producten in foto’s en video’s die je deelt waardoor er direct besteld en betaald kan worden én er ook weer direct verder gescrollt kan worden. Visual shopping it is!

Snapchat en TikTok

Ook via Snapchat is het binnenkort mogelijk om producten rechtstreeks in de app te kopen. Waar het voorheen alleen mogelijk was om producten aan individuele snaps te koppelen kun je binnenkort ook een zogenoemde ‘Snap Store’ aanmaken. Hierbij kunnen verkopers een winkel maken met behulp van Shopify, koppelen aan hun Snapchat profiel en klanten door middel van een Shop-knop direct producten laten kopen. Ditzelfde concept wordt naar verwachting ook uitgerold naar TikTok. TikTok kondigde in 2020 een samenwerking aan met het online verkoopplatform Shopify voor een eenvoudige integratie van producten in de TikTok feed.

Pinterest

Het sociale platform Pinterest wordt voornamelijk gebruikt voor het opdoen voor inspiratie. Sinds april 2018 is het ook mogelijk voor Nederlandse marketeers om te adverteren op Pinterest. Een fantastisch nieuwe ontwikkeling is de ‘complete the look’ technologie, waarbij productaanbevelingen worden getoond, op basis van de afbeelding. Wanneer iemand op zoek is naar een paar schoenen voor bij een feestjurk, laat Complete the Look bijvoorbeeld deftige pumps zien. En bij een paar jeans zoekt hij passende sneakers. Of juist de perfecte stoelen voor bij een tafel.

Kopen zonder de app te verlaten

Sinds kort is het zelfs mogelijk om te betalen zonder de Facebook of Instagram app te verlaten. Bij ‘Checkout on Instagram’ hoeft een gebruiker alleen bij de eerste betaling zijn gegevens in te voeren. Zodra de bestelling is voltooid kun je de leveringsinformatie volgen vanuit Instagram. Dit alles zorgt ervoor dat de drempel om over te gaan tot een aankoop steeds lager wordt. Op het moment wordt Instagram Checkout met een paar partners in de VS getest. Wanneer het in Nederland beschikbaar is, is nog niet bekend.

Conversational commerce

Social commerce wordt tegenwoordig niet alleen ingezet voor het promoten van producten en het verlagen van de koop-drempel bij consumenten. Het kan ook perfect worden ingezet voor het verhogen van je klanttevredenheid door een één-op-één benadering tussen de klant en de e-commerce organisatie. Denk aan een slimme chatbot die je kunt integreren op je social kanalen. Op Facebook Messenger en WhatsApp bijvoorbeeld. De klant stelt een vraag en ontvangt binnen snel een gepersonaliseerd antwoord met behulp van de data die bij jou – dankzij hun social accounts – bekend is. Één-op-één contact, maar toch geautomatiseerd. Een mooi voorbeeld van een voorloper op conversational commerce is KLM. Zij gebruiken sinds 2015 Facebook Messenger als platform voor communicatie omtrent boekingsgegevens en aangepaste vluchttijden. KLM kan hiermee niet alleen erg snel communiceren, maar creëert ook een persoonlijke band met de klant door bijvoorbeeld te vragen om een selfie nadat een verlaatte vlucht toch kan opstijgen.

Visual shopping

Wanneer straks ook de fysieke winkels weer opengaan, of zelfs nu ze gesloten zijn, kan social commerce perfect ingezet worden tijdens het window shoppen. Zorg dat de artikelen die je via social promoot, ook te zien zijn in je etalage en winkel. Trek de fotografie, sfeer en campagne door. Koppel een QR code aan elk artikel en zorg online voor een virtuele presentatie van het product via je social kanalen. Laat beelden en video’s zien van vloggers, bloggers of andere klanten die de getoonde producten real-live gebruiken. En zorg natuurlijk dat het product aangeschaft kan worden of in een winkelmandje geplaatst kan worden. Op deze manier kan de klant snel tot aankoop overgaan of kun je hen later nog weer herinneren aan het bekeken product! Laat de beelden van influencers ook zien op tv-schermen of nodig de influencers uit bij je vestiging. Breng de producten tot leven en maak gebruik van social bewijskracht!

Belangrijke redenen om vandaag te starten

Zoals we in onze vorige blog hebben aangegeven is het in 2021 cruciaal dat je je klanten in je winkel én online bedient! Focus je daarom niet alleen op de fysieke winkel of alleen op online. Als je je nog afvraagt of Social Commerce een hype is waar je aan mee moet doen, dit zijn de redenen waarom je vandaag moet beginnen:

  • Social media zijn specifiek in te richten om een bepaalde doelgroep aan te spreken. Je kunt advertenties inzetten om je doelgroep zo te benaderen dat ze niet alleen geïnteresseerd zijn, maar het product direct vanuit de app kunnen kopen.
  • Inspiratie zoeken gaat van fysieke winkels naar online. Ook de verkopen zullen dus verplaatsen naar online.
  • Klantreis korter maken. Je doelgroep zit in deze tijd meer op social media dan ooit. Door het inzetten van social commerce verkort je het bedenk-proces en verlies je minder klanten die van gedachten veranderen nadat ze op je website zijn gekomen.
  • Directe feedback van de klant door middel van reviews, polls, likes en comments.
  • Een persoonlijke en toegankelijke manier van klantenservice.

Meer informatie

Zoals je net hebt gelezen is social commerce ‘the next best thing’ en al sneller te implementeren dan je denkt. Benieuwd welke mogelijkheden het jouw organisatie kan bieden? Laat dan een berichtje achter.

NEEM CONTACT OP
Marcel Witman

Geschreven door Marcel Witman
Digital Marketing Consultant

Neem persoonlijk contact met mij op!