“Hé Siri, wat voor een weer wordt het vandaag?” 64% van de Amerikanen gebruikt hun smartspeaker om informatie te krijgen over het weer. Veel interessanter is dat 30% van hen het gebruikt voor shopping/bestellen en 17% voor thuisbezorgen en ophalen van eten. Het is een kwestie van tijd voordat ook Nederland meegaan in deze trend.
Aantal voice enabled devices groeit

Het aantal apparaten dat ‘voice enabled’ is en potentieel dus een zoekopdracht kan verwerken groeit. Uit onderzoek (2019) blijkt dat 500.000 Nederlanders een smartspeaker hebben, maar hem nog nauwelijks gebruiken. Echter, Sonos kondigt in 2019 al aan dat naast Amazon Alexa ook Google Assistant beschikbaar komt op hun speakers. Dit maakt een Google Home en Amazon Echo Dot speakers niet alleen overbodig, maar het potentieel van voicesearch wordt hiermee steeds interessanter omdat veel mensen dus al een smartspeaker in huis hebben. We zoeken daarnaast steeds meer op onze mobiele telefoon die natuurlijk ook voice enabled is. 96% van de Nederlander beschikt over een smartphone, wat Nederland #1 smartphoneland van de wereld maakt volgens het Global Mobile Consumer Survey 2020 van Deloitte. Aan het aantal en soort beschikbare devices zal het dus niet liggen.

Voice marketing, de consument vraagt erom

Uit onderzoek van Google in de VS blijkt dat 52% van de mensen met een smartspeaker open staan voor info over deals, sales en promoties van merken. Tevens zegt 44% 1 keer per week boodschappen te bestellen via de smartspeaker. Dat zijn serieuze cijfers. Deze cijfers kunnen we natuurlijk niet zomaar klakkeloos kopiëren naar Nederland. Maar dat voice weer een nieuwe verandering van consumentengedrag betekent, is zeker. Daarbij staat de consument blijkbaar open voor commerciële acties via hun smartspeaker. Interessant. Wat blijft en wellicht nog belangrijker wordt, is relevantie. Je klant of prospect raken met zeer relevante boodschappen op het juiste moment, wordt nog belangrijker en dat kan gelukkig ook. Als Alexa van Amazon bijvoorbeeld weet wanneer je hondenvoer op is doordat je dit altijd in de eerste week van de maand besteld, dan kan Alexa je vragen of je de bestelling van vorige maand wilt herhalen. Ideaal toch? Ook bol.com zet al in 2018 de eerste stappen. Zo kun je cadeausuggesties krijgen en deze op je verlanglijst zetten of je de status van je bestelling horen via de Google Assistent.

Voice marketing SEO-inzichten

Als voice search een vlucht neemt, verandert de manier van zoeken en dus ook de manier van Search Engine Optimization (SEO). De zogenoemde Google-samenvattingen worden belangrijker. De reden is dat je met voice search een gesprek aangaat met de consument. Het eerst contact zal dus vaak een ‘zoekvraag’ zijn. Je zult je SEO dan moeten inrichten op vraag en antwoord. Houd er rekening mee dat (SEO) teksten nu gebaseerd zijn op schrijftaal, terwijl voicesearch letterlijk spreektaal is. Als we even bij hondenvoer blijven. Dan stel ik bijvoorbeeld de vraag aan Google Assistant: ‘welk hondenvoer is het beste’. Google Assistant zal dan op basis van de onderstaande bron reageren met: op nummer 1 staat ‘Cavom Compleet’. Als je meer wilt weten over dit product is je vervolgvraag aan Google Assistant: ‘wat is Cavom Compleet precies’. Belangrijk is ook dat content ultra snackble moet zijn. Google gaat op zoek naar het meest korte en krachtige antwoord en gaat geen lappen tekst voorlezen.

Starten met voice marketing

Bij velen voelt het nog als ver weg en wellicht duurt het ook nog een tijdje voordat wij ook vanaf de bank ons digitale boodschappenlijst opsommen en aangeven dat we ze graag morgenavond bezorgd willen hebben. Echter, de technologie is er al aan de kant van de consument en voor grote spelers zoals Amazon is voice marketing bekend terrein. Het kan dus snel gaan. Ben jij er klaar voor? Om je vooruit te helpen op SEO, branding en eCommerce gebied hieronder een aantal vragen/tips:

  • Is je bedrijf goed vindbaar via voice search voor nieuwe klanten?
  • Kennen bestaande en nieuwe klanten je productnamen en -omschrijvingen goed genoeg om jouw producten te vinden in Amazon/Bol.com etc. of via je eigen webshop?
  • Is de webshop die je nu gebruikt ‘voice ready’?
  • Vanuit branding: als er via voice search geen visuele touchpoint meer is, hoe pas je dan toch branding toe? In de stem, in de product naming?

Next steps

De consument is ongeduldig, heeft hoge verwachtingen op het gebied van kwaliteit, service en gemak of ze nou kopen bij grote of kleinere merken. Kortom: voice assistenten maken het leven weer wat gemakkelijk en bieden ook (marketing)kansen.

NEEM CONTACT OP

Geschreven door Niels Beernink
Director Marketing & Business Dev.

Neem persoonlijk contact met mij op!